tisdag 12 maj 2009

Hemsidan

I am now tired and will go to sleep :P

Hemsidan ligger uppe på kurssidan med bilder och allting, fick sitta och ändra kvalite på alla bilderna eftersom vi inte hade så mycket plats tydligen, but it works now.

http://www.csc.kth.se/utbildning/kth/kurser/DH2655/Webbsidor/2009/grupp10

Peace bitches

Hemsideinstruktioner

Allmänt:
Loggan längst upp (jag skickar den)
Bredden på sidan kanske kan utökas lite om det blir trångt...

Startsidan:

kort intro, samt lite kort om vår målgrupp inbakat
+nån skön bild (kanske en av iPhone bilderna)

Designprocesssidan:

-bild på designprocessen
korta texter om:
-Intervjuer
-Fokusgrupp
-Kontextuell intervju/Observationer (+bilder i länk)
-Prototypworkshop (+bilder i länk)
-Skissande (+bilder i länk)

(påpeka i texten hela tiden det kooperativa arbete vi gjort, återkoppling etc.)

Prototypsidan:
hifi prototypen, eller länk till denna.
Bild?
Lite kort text som beskriver hifi prototypen, samt dess begränsningar.
Att den inte är klar, bara är ett exempel etc. för att få en överskådlig känsla av vår tjänst...

Good luck, kommer in å kikar ikväll hur det går
Bara att höra av dig om du undrar något

-----------------------------
Övrigt (för min egen skull):

Björn skickar nya ikoner och iPhone till Martin, samt skickar bilder/ikon till Robert.
Mattias jobbar klart med hifi. Startsida, tillbakaknappar, färger och bättre text på infosidorna. Skriv även svårighetsgrad på Svåringen (7a), eller nått =)
Försök även rita en linje så man ser var leden går i fotot.

Good luck boys!
ses imorrn!

fredag 8 maj 2009

Slutspurt!

Nästa (och sista) möte blir på tisdag kl. 13.00.

Tills dess ska följande göras:

Matte och Magda skickar in sina delar från rapporten idag.
Matte jobbar vidare med hi-fi.
Robert får den "färdiga" rapporten på tisdag och sorterar ut och lägger upp det viktigaste på hemsidan innan onsdag.
Martin och Björn fixar bilder till utställningen samt sammanställer och fixar ihop rapporten.

Jobba jobba jobba!

/Martin

tisdag 5 maj 2009

Reviderad designbild


okej jag har gjort om den hoppas den blev rätt.

Film och annat!

Hej alla!

Har slängt ihop två klipp från prototypworkshopen som kan ligga på hemsidan.
Min fråga är dock om den bör vara i något speciellt format, filstorlek och bildstorlek?
Ingen vidare koll på vad som är optimalt å så, kanske du har koll på Robert? Eller någon annan?

I övrigt har jag precis genomfört en slags utvärdering med användare på vår prototyp och fått ut en del förbättringar och frågetecken. Ska göra en ny skiss i morgon under dagen, som jag scannar in och skickar ut...

/Martin

Deadlines och jobb

Deadline för delarna vi skall skriva till rapporten är absolut(!) Fredag den 8 Maj kl 23.59 =)
Skicka det ni skrivit till Björn och Martin, så fixar vi ihop rapporten sen. Detta för att även kunna fastställa innehållet till hemsidan i tid. (tänk på referenser i rapporten, så att vi har nån vettig källa till beslut och sådär)

Menyer hemsidan:
Start/sammanfattning
Prototyp (funktioner)
Designprocess
Medlemmar

Till utställningen:
Rep (Magda)
Klätterskor, karbiner etc (Magda?)
A3 utskrifter på bilder (Björn och Martin)
grus, grenar, stenar (Martin)
utskrift av designprocessen (Magda)
Prototyp i flash? Dator (Mattias)
Lo-fi Prototyper (Björn)
...mer?

Björn och Martin jobbar vidare med lofi prototyp, för att göra den så bra som möjligt. Mattias börjar med grunderna till flash presentationen (hifi). Skannar in det vi tycker är bra.

Vi kör ett möte på fredag kl10.00 för att stämma av allt!
Försök att ha skrivit klart era delar tills dess!!
Då diskuterar vi mer angående utställningen också.

Lycka till och jobba på,

måndag 4 maj 2009

Hemsidan

Det här har jag gjort hittils. Hade problem med att få fugu att fungera så jag tar med mig filerna sen när det e klart och lägger upp det via skolan. Det e ofärdig version så det e nu ni ska säga vad som ska ändras =)

http://zhenmuron.myhood.se/template.html

Designprocessen



Behövs det ngt mer här eller ska jag ändra ngt?

onsdag 29 april 2009

Tankar inför slutspurten:

Fredrik lät ganska positiv idag men påpekade att vi bör iterera med användarna ännu en gång. Vi får se vad vi hinner med. Han e tjatig den där... :P Han påpekade också att vi bör tänka på/ha med i rapporten hur tjänsten drivs. Vem som står för admin och sådär. Han föreslog att tjänsten skulle typ vara ett komplement till hemsidor som finns. (Att göra både hemsida och mobil app. i dagsläget blir alldeles för mastigt för oss). Alltså lite omvärldsanalys på detta område också. Måste ha belägg för det vi gör. Tydligen viktigare än jag trodde.

Inför slutmässan:
Vi bör försöka förmedla kontexten klättring (enligt Fredrik) och inte bara ha typ skärmdumpar. Utomhuskänslan, bärbarheten, väderberoende etc. Grymt vore det om vi lyckades få tag i ett sånt där fett skydd till en iPhone och visa liksom vad som finns. Går det att få tag på? Jag föreslår också att vi har med lite klättergrejer och illustrerar vår monter med. (Magda kan kanske ta med rep, karbiner, skor etc. Martin kan ta med föraren.) Sedan är frågan om vi skall ha utskrivna bilder/affischer på vår vägg för att tydliggöra produkten/tjänsten. Jag har några bra bilder från klätterdagen jag kanske kan skriva ut. Fotopapper kan vi ju lägga på budgeten :D Vi bör kanske ha lite slagord för vår tjänst, lite reklamkampanj stuk , så att folk minns vår grej.

Mattias jobbar på en stilig enkel variant av en hifi prototyp, med utgång från hans och Martins prototyp. Ska bli spännande att se =) Vad ska namnet på tjänsten vara? Låter inte iClimb jävligt bra? Hehe.

Robert börjar med att skapa en lite enklare hemsida/mall. Synpunkter och idéer till hemsidan är välkomna av alla. Den ska bli snygg!! Sedan bör alla skicka ett mugshot/porträttbild till Robert så att han kan lägga upp till projektgruppssidan. Hans email är rtopala@kth.se

Möte på Tisdag kl13. Magda kan inte komma då, men förbered er på fler möten under nästa vecka. Slutspurten nu!

Jag tror att om vi är seriösa kan vi göra en riktigt grymt utställning! Jag blir lite taggad. Men först och främst måste vi dunka ner lite text till rapporten. Jobba på mina vänner!

/Björn

tisdag 28 april 2009

Disposition

Vi har idag fastställt en disposition och delat ut vem som skriver vad. Detta är så att vi kommer igång med rapporten. Vi ska trots allt vara helt klara inom 2 veckor! Det kan hända att vissa måste hjälpa andra om vi inser att någon fått för stor del att skriva om, men det viktigaste är att vi till nästa vecka kommer igång och skriver (helst ganska mycket). Det kommer ta tid att korrekturläsa och sådär också.

Övrigt:
Robert- Börja med hemsidan
Mattias - Börjar efter onsdag med nån slags hifi grej.

(Hur ni kommer åt skolan hemifrån: Ladda ned Fugu, starta fugu, connect to: my.nada.kth.se username: "ditt kth login", tryck connect, skriv sedan in ditt lösenord, sen authenticate, sedan bör ni vara inne på ert kth konto! Lycka till!)

Lite skrivtips och saker att tänka på står längst ned i dispositionen.

Lycka till med skrivandet, ses imorrn alla (15.00)!

/Björn

måndag 27 april 2009

Kartor kartor kartor

Har kollat runt en del nu på flera olika alternativ för ”våra” kartor och jag är skeptisk till användningen av fulla 3D kartor. Med fulla 3D kartor menar jag att man ska kunna gå in och detaljerat se alla utbuktningar på bergsväggen, snurra runt kameran etc.

Idag finns det visserligen en del tjänster som använder sig av 3D kartor av den typen, men som samtidigt är väldigt annorlunda. Ett stort företag inom det här är ”BLOM” som arbetar med 3D kartor av städer etc. http://www.blomasa.com

Det finns en ganska bra film som förklarar deras verksamhet, istället för att jag ska skriva ner onödiga detaljer. http://www.branschtv.se/?movieId=51417 tryck sen på ”Blom Sweden” i högra menyn.

Problemen som jag ser är:

BLOM’s tjänst täcker först och främst städer, som är väldigt annorlunda att avbilda jämfört med en bergsvägg, som ni ser på deras bilder så är det väldigt enkla modeller, kvadrater och plan mark. Dessutom så är den här tjänsten inte i närheten av lika nischad som vår tjänst, vilket ger dem möjlighet till ökade resurser etc. eftersom kunder med olika behov söker sig till deras tjänas.

Det finns ingen enkel metod för att avbilda bergsväggar detaljerat nog för att man ska kunna betrakta bilden och planera var man ska placera högerhanden etc, så den iden tycker jag ska skrotas.

Det som jag tycker verkar lovande är möjligheten att skapa kartor som visar höjd etc. detaljerat med hjälp av t.ex. laser scanning, och sen kombinera det med flygbilder/markbilder för att ge en frontview av lederna.

Man skulle ju teoretiskt sett kunna presentera en plan där vi tar kontakt med något företag i stil med Blom , som har de resurser som krävs för att skapa kartor, och göra någon slags överenskommelse. De skulle till exempel kunna skapa mer detaljerade topografiska kartor av de områden vi är intresserade av, och eventuellt ta snedbilder på bergen som komplettering till dessa. Jag är inte säker på hur man ska kunna få en frontbild på leder utan att stå framför den och ta bilden, verkar inte finnas några andra alternativ om inte snedbilder fungerar.

Det finns alltså en mängd alternativ för att skapa topografiska kartor och 3D kartor av städer etc. Men ett berg i detaljerad form är för komplext att generera 3D modeller av, en kombination av topografisk karta med extra information som fukt osv. tillsammans med detaljerade foton av lederna är mitt förslag. Hittar jag nåt annat så fyller jag på. Peace bitches ^^

lördag 25 april 2009

3D-kartor

Det här kan vara ngt

http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article3775.ece

torsdag 23 april 2009

Nästa steg!

Hej alla!

Efter dagens möte med fredrik har vi egentligen mest stämt av det vi gjort och vår plan framöver. Fredrik hade inga större synpunkter mer än att han påpekade vikten av att fortsätta tänka på att involvera användarna. Han påpekade även att det var bra att vi tänker på vilka nackedelar och problem det kan finnas med att ha tex. en applikation i en mobiltelefon jämfört med att ha en ny pryl. Samtidigt påpekade han att problemet med tex. smuts och att man är rädd om sin mobil lätt kan avfärdas genom att tex. påpeka att touchskärmar blir allt bättre och är endast i ett stycke och det blir då svårt att tränga igenom smuts. Samt att det faktiskt finns skydd till telefonerna som inte bara skyddar mot smuts utan även gör den hållbar för fall osv. Med andra ord kan vi avfärda en del av "problemen" genom att säga/hänvisa till att teknikutvecklingen löser sådana problem.

Nästa möte med fredrik: Onsdag 29/4 kl. 15.00
Gruppens nästa möte: Tisdag 28/4 kl. 10.00 eller 13.00 (Jag kan båda tiderna men kommentera vilket som passar bäst, detta möte bör alla delta på!)

Saker att göra tills på tisdag: Huvuduppgiften tills på tisdag är att ta fram en low-fi prototyp. Det räcker att vi skissar menyer och utformningar på papper (inget fancy direkt).
Fredrik tyckte vi skulle göra detta i samråd med användare, därför tar Magda fram en prototyp med sin kontaktperson och Björn tar fram en prototyp med sin kontaktperson.
Jag, Matte och Robert tar fram en prototyp tillsammans på Måndag, jag föreslår efter lunch i Studio C. Hur funkar det för er grabbar?
På så sätt får vi fram tre prototyper som vi sedan kan diskutera kring tillsammans på tisdag och slå ihop till en ultimat och fantastisk prototyp :)
Prototyperna bör innehålla lösningar för att tillgodose de behov jag skrivit upp i tidigare inlägg. Vi behöver kanske inte göra klart alla undermenyer och alla val, men så pass djupgående att det viktigaste finns illustrerat.

I övrigt tipsade Fredrik om att vi skulle kontakta Lantmäteriet eller liknande för att ta reda på mer om hur dessa kartor kan se ut och hur det skulle funka att skapa dessa fotokartor till våran applikation. Detta uppdrag tänkte jag att Robert skulle få äran att leta vidare kring. Jag förväntar mig en god omvärldsanalys kring detta område på tisdag. Inga Ursäkter!
Robert har förövrigt tagit fram sjysta länkar och info om olika skydd till tex. iphone, som då tar bort vårt problem med att man smutsar ner sin telefon. Se förra inlägget.

På tisdag måste vi även börja bestämma vilka som ska skriva vad i rapporten.

Inga konstigheter hoppas jag :)
Kör i vind så ses vi med grymma prototyper på tisdag!

/Martin

Skydd till IPhone

Verkar finnas lite olika typer. Här är till exmpel något sorts unt lager man lägger över som ska skydda mot repor och allting, det borde lösa "kladd problemet" http://www.bestskinsever.com/servlet/the-88/iPhone-3G-Skin/Detail

Sen finns det mer skalaktiga saker som verkar nice: http://www.goincase.com/products/detail/protective-cover-cl59038 Den här ska tydligen ge bättre grepp också som kunde vara ett problem annars.

Sen har vi den här, lite större, men som verkar idealiskt för vad vi vill göra.
http://www.mydogandbone.co.uk/ViewProdDetails.asp?prod_code=PON08C000004&Prod_name=OtterBox+for+iPhone+Waterproof+Case&Search=Y

Waterproof, dustproof, you name it!

onsdag 22 april 2009

Disposition till rapporten!

Hej!

Glöm inte att titta längre ner i bloggen, har nämligen precis lagt upp ett inlägg om prototypen...

Nu tänkte jag skriva lite om dispositionen till rapporten. Svårt att säga exakt hur upplägget kommer se ut, men något som detta kan kanske funka bra:

Abstract
Innehållsförteckning
Inledning
Syfte och avgränsningar
Beskrivning av målgrupp
Designprocess
Metod
Genomförande
Resultat
Slutgiltig prototyp
Designbeslut
Fortsatt arbete
Diskussion
Bilagor

Sedan kommer kanske några rubriker falla bort och några tillkomma, samt en hel del underrubriker. Men detta kan vara en bra stomme. Kan ju diskutera vidare i morgon om uppdelning av skrivandet.

/Martin

PS. Glöm inte att läsa nästa inlägg.

Tankar efter PrototypWorkshop!

Under prototypworkshopen/fokusgruppen kom många intressanta saker upp.
Överlag kan man säga att många idéer som tidigare kommit upp, även kom upp under denna workshop (som nu var med andra användare). På så sätt kan man säga att de idéer som kommit upp verkar vara de generella sakar som många inom målgruppen kan tänkas vilja ha och behöva.

De två huvuddragen som diskuterades och "prototypades" var en sajt och, förenklat sett, en digital variant av förare.

Sajt/tjänst på internet:
Denna sajt skulle innehålla "3D-kartor" med tydligare indikeringar och färgkodning över leder och dess olika utformningar. Den skulle även innehålla ett forum eller liknande där man kunde tipsa och diskutera om olika leder och andra klättersaker. Man skulle även kunna betygsätta olika leder. En del av hemsidan skulle också innehålla en form av matchmaking för klättrare som inte söker någon att klättra med.

Pryl/applikation i mobilen:
Denna form av lösning har vi fått mest gehör för. Det finns ett stort intresse för att slippa släpa med sig och slippa köpa nya förare till varje område. Istället har många användare visat intresse för en digital variant, som bör förbättras på vissa punkter.
En central fråga är om denna ska appliceras i en ny sak eller om den ska appliceras i mobiltelefoner, i så fall i de nya Smartphones så som iPhone?

Mobil:
Födelar: Alltid med sig. Ingen ny pryl. Ekonomiskt då man bara behöver en app.
Nackdelar: Ömtålig och rädd om den. Liten skärm om man inte har Smartphone.

Pryl:
Fördelar: Stöttålig. Specifkt anpassad för klättrare.
Nackdelar: Dyr? Ny pryl att släpa med sig.

Vilket beslut vi än tar har vi kommit fram till några viktiga funktioner som denna lösning bör ha:

Huvuduppgift: Visa mer detaljerade kartor på berg och leder samt vart de ligger och hur man tar sig dit.
Det ska vara lätt att söka på en ort eller del av stad man vill klättra i och även ha möjlighet att söka på svårighetsgrad på leder m.m.
Kartorna på bergen och lederna ska vara uppbyggda av fotografier och vara möjliga att zooma i för att få en mer dataljerad bild av varje led (om man så vill). Färgindikeringar ska göra det tydligare att de vart leder går och tydligare visa lutningar, sprickor m.m. som kan hjälpa inför valet av att lösa problem.
När man tittar på en beskrivning och bild av en led eller ett berg kan det vara möjligt att välja om man vill se andras tips om hur man ska forcera och klara av leden (om man så vill). Det kan även vara möjligt att kommentera en led, tex. att den nu är lite mossig eller att man klarade den på 3 min blankt. Det kan även finnas möjlighet att betygsätta leden.
En viktig funktion är att man ska kunna uppdatera info om leder och berg, som sedan kan visas direkt då man söker på ett berg eller led. Så att man direkt ska kunna veta att dessa leder inte längre går att klättra på eftersom det skett ett stenras eller att markägaren förbjudit klättring på hans mark.

Idéen är också att applikationen/prylen kan vara en förlängning till webbplatsen, där man kan se det som att applikationen/prylen blir en slags bärbarhetslösning till den annars fasta webben. Det är kanske jobigt att göra längre kommentarer på plats på berget, eftersom man då vill fokusera mest på klättring, men att man när man kommer hem kan gå in på hemsidan och diskutera vidare kring varför man inte längre får klättra vid Sjumilaberget osv.

Detta var allt jag kunde komma på just nu.
Om jag missat nåt så lägg bara till en kommentar!

/Martin







söndag 19 april 2009

Workshop på tisdag!

Mina grabbar kan båda på tisdag. Ska vi säga 18.30-tiden? Eller senare? När kunde Markus?
Jag bor i hökarängen (gröna linjen mot Farsta Strand)
sjöskumsvägen 15 NB

torsdag 16 april 2009

Mina anteckningar från kvällen

Förare är dyra (300-400kr) så de hade bara en att dela på ikväll. Detta var inget jättestort problem, men eftersom de klättrade på olika ställen fick vissa klara sig utan föraren, väl på plats alltså. man hörde frågor som "Vem har boken? Var är boken?". Nanna och Björn letade i föraren efter någon lättklättrad led. Mycket användbar för dem på plats för att verkligen veta och se vad de klarar av och vilken svårighetsgrad det är på de olika lederna. Ligger tydligen ganska mycket prestige i att klara olika grader. Går denna info att tillgodose på annat sätt?

Fotografi under klättring är något de gör ibland, och tycker är kul. Men det finns hinder, då kameror lätt går sönder och inte alltid är så roliga att släpa med sig. Fotande under själva klättringen är kul om man är några stycken som klättrar samtidigt och fotar varandra, säger Mårten. Men de kameror som finns idag är inte tillräckligt hållbara och mobila (bärbara, haha) tycker han. Utvecklingsbart område kanske? eller för simpelt? Kan ju tänka sig en speciell kamera som är otroligt bärbar uppför väggar :D

Räddningstjänst. Detta är något som Mårten, Gudmund och Geir höll på med. De är med i den Alpina Fjällräddningsgruppen, som totalt består av 7 personer, efter lite nedskärningar de senaste åren. Han tror att denna grupp skulle kunna användas mycket mer till olika ändamål. Han menar att brandmän ibland vinglar ut på krångliga uppdrag som de egentligen inte klarar av så bra. Här borde deras grupp utnyttjas mer. Idag har de inte alls många uppdrag per år, men senast ifjol fick de plocka fram en isklättrare som fastnat och frusit ihjäl i dalarna :S Värsta pådraget var det. De jobbar under jour just nu på något vis, fattade inte riktigt.

Information om barnvänlighet vid klätterställen var ibland bra menar Mårten. Det är ju en bra familjesyssla egentligen och kanske vore det ännu bättre om det fanns mer detaljerad information kring detta. Han reflekterade dock inte så mycket kring detta, utan det verkade som att det löser sig på nå vis ändå. Men om man ska utomlands å resa kan det säkert vara intressant tror jag. Eller nått.

Lite övrig blandad info:
Sedan nämdes det också att berget var ganska välklättrat med många vita märken. Friktionen var idag rätt bra. Under för varma sommardagar blir det lätt fuktigt och sämre friktion, svårare att klättra (kanske vore bra med info om hur berget står sig i fuktighet under varma dagar, var solen ligger på etc?)

For the record, hittade islänningarnas namn: Geir Söderin(22år), Nanna Söderin (20 år bara!) och Gudmund Söderin. Hehe, onödig info kanske =)

Kreativa tankar nu gruppen!
Och Magda, försök fixa ihop ett gäng till måndag eller tisdag!?
(Jag kom dock just på att jag kanske inte kan vara med på måndag, skall nog på fotbollsderby, Djurgården - Hammarby)
/Björn

Tankar och idéer från kontextuella intervjuer vid klätterberget!

Hej alla!

Grymt kul att va ute och kolla in klättringen på riktigt så att säga.
Tänkte att vi kunde lägga upp och kommentera idéer och tankar vi fått efter klättringsbesöket.

3-D kartor som kan visa mer detaljer kring bergets utformning och vart leden faktiskt går. Under besöket stötte klättrarna på problem med att två leder gick nästan i varandra och de blev osäkra på vart de skulle klättra (så de inte kom in på fel led). Vet inte riktigt hur detta skulle vara genomförbart rent tekniskt, klättrarna själva skulle ju behöva ta bilder på lederna osv. Kanske kan bli svårt, men vi kan ju alltid klura ut nått.. Vi pratade från början om att dessa 3-D kartor kunde användas vid skidåkning då man skulle vilja se båda sidor på berget (kanske i mobilen), vilket idéen sedan kanske kan appliceras på klättring. Dock behöver man ju inte se bergets båda sidor vid klättring, men att kunna se ledens olika utformningar kan underlättas med en bättre kartbild.

Aktuell information efterfrågas. Kanske något i stil med att man kan få uppdateringar i mobilen om det ställe man ska till. Tex. att nya leder tillkommit, stenras som förstört en led, stora vattenmassor som gör det svårt att ta sig till stället, att markägaren förbjudit klättring osv.
Detta tror jag kan vara något! Kanske en mobilapplikation av nått slag, där man på nått sätt väljer det berg man ska till och då får den senaste informationen. Värt att fundera vidare på!

När det gäller väder är det så att vissa leder torkar väldigt fort, medans andra tar väldigt lång tid. Det är även så att vissa leder nästan aldrig blir blöta (dock kan det ofta vara för fuktigt) eftersom det lutar så mycket högt upp på leden att regnet aldrig når längre ner mot berget.

En annan sak jag uppmärksammade var att klättrarna ofta löser problemen som uppstår under klättringen tillsammans, dvs. om den ena personen får problem på ett ställe pratar de med varandra för att diskutera hur personen ska kunna ta sig vidare. Vet inte vad detta har för relevans, men tänkte på att detta inte togs upp under fokusgruppen. De pratar ibland rätt mycket med varandra under klättringen (eller snarare när de är vid en vilopunkt i leden).

De va de mesta av mina tankar. Fyll nu på med era tankar så borde vi kunna hitta nått som är relevant och genomförbart!
Så hoppas vi på en fokusgrupp på måndag också!?

/Martin

Kontextuell klätterresa ikv =)

Prata nyss med Mårten. De ska ut. Vi ses alla vid globen kl 17 ikv, för att möta upp hans gäng. Martin har fixat bil som vi alla kan åka i efter dem. Så förbered er för en helkväll på något klätterberg =) Tänk efter på vad vi kan ta med å sådär, förbered lite frågor kanske. Hoppas alla hinner dit till 17. De skulle dra iväg nångång mellan 17.15-17.30.

Ses sen!

Björne

tisdag 14 april 2009

Mårtengänget och idé

Jag ringde precis Mårten och de skulle ut till Ekoberget på Värmdö och klättra ikv. Synd vi inte hade lite framförhållning så hade vi kunnat åka. Sedan sa han att de klättrar utomhus när det är bra väder framöver, så vi får helt enkelt höra oss för. Imorgon onsdag kväll kan jag tyvärr inte dra iväg, men jag tänker höra med han närmre Torsdag om de ska ut då. Jag nämnde dock inget om prototypövning, han va lite upptagen. Annars får vi väl helt enkelt sikta in oss på en hårt jobbande nästa vecka, försöka samla ihop så mkt som möjligt då.

Jag va nyss ute och joggade och fick en massa idéer när jag sprang förbi värsta boulding stenarna, haha. Kändes som en kontextuell intervju när jag fantiserade i min skalle. Jag tänkte som så, det finns ju idag massa prylar redan som Mp3-spelare, mobiler, Bärbara DVD-spelare etc, fast kanske inget så nischat som min idé, den s.k. "Climb-a-Lite", hehe ;) En klätterpryl med massvis av grymma features =) Nämen jag tänkte att vid klättring behövs ju en stöttålig grej, vattentät grej... En bok går ju lätt sönder, allra helst om det e lite blött. Känslan är att förarna lätt borde slitas ut om man är mycket ute i naturen. Är ju inte direkt kontorsmiljö. Även de papper de skriver ut borde lätt gå sönder. Sedan behövs en pryl som även tål smuts, talk, att kastas runt å sådär. "Climb-a-Lite" är the ultimate feature för den inbitne klättraren helt enkelt. Jag vet inte hur realistiskt detta är, men ibland måste man vara lite tokig för att komma någon vart. Den borde sedan fungera så att man uppdaterar den mot sin dator innan den resa man skall göra, så att information, rutter, kartor och allt det där är korrekt och anpassat till dit man ska. Man uppdaterar kanske endast det område man ska till, så det går snabbt och enkelt. Det blir alltså nån slags pryl likt en handdator eller så och för att skärmen skall vara bra utomhus kan man ta inspiration från "one laptop per child grejen" där skärmen var anpassad för sånt. Varför skall inte klättrare äntligen få värsta coola årylen som är användbar för många syften..?

Är detta heltokigt? eller nått att arbeta med kanske? Eller kommer ni på nå nya ideer av detta?
Feel free att sväva ut, så kanske vi landar på nått bra ställe till slut =)

Tjo så länge, ses imorrn, 13.30

/Björn

söndag 12 april 2009

Nyckelord och Tankar!

Har sammanställt lite nyckelord som jag tycker är viktiga och som jag tror vi bör ha med oss när vi försöker komma fram till en artefakt/koncept:

Tid och Väder – spontanitet underlättar då det gäller att fånga de stunder då vädret och årssäsongen tillåter klättring. Avgörande faktorer för att överhuvudtaget kunna komma ut och klättra.

Klätterkompis – man är alltid i behov av en till person (förutom om man Bouldrar). Viktigt också att man litar på denna person, samt att det verkligen är en bra kompis eftersom man spenderar så mycket tid tillsammans.

Problemlösning och Spänning – väldigt mycket handlar om att lösa problem under klättringen, samtidigt håller man inte på med klättring om man inte är ute efter lite spänning och fara.

Klätterledernas positionering – svårt att ta sig till klätterleder om man inte har bil.

Guider – förarna får både ris och ros. Samtidigt växer guiderna på internet, men man måste ändå skriva ut dem och ta med. Även under klättringen har man med sig kopierade papper på hur leden ser ut. Vissa vill ha mycket information kring hur lederna ser ut, andra vill själva lösa problemen. Dvs. det är svårt att skriva förare som passar alla. Finns även klagomål på att förarna är för tråkiga, samtidigt som de vill att förarna ska vara enkla, informativa och snabba.

Vikt – otroligt viktigt att få ner vikten så mycket som möjligt. Ingen extra vikt utan ett väldigt viktigt syfte.

En tanke (flummig):

Bärbarhet i vårt fall med klättrare kan kanske appliceras på uppdatering och variation!
Min tanke är att det finns en slags bärbarhet i att kunna tillgodose olika typer av klättrares behov och vanor. Vissa klättrare gillar att få mycket information kring hur lederna och problemen ser ut, andra gillar att lösa dem själv. Vissa vill göra egna leder, andra (de flesta) vill lätt kunna hitta till färdiga leder. Nybörjare kanske lättare kan sätta sig in i en led om de får se en annan klättrare klättra leden innan (vilken kan fås genom att få tillgång till videoklipp på detta). Bärbarheten ligger alltså i att tillgodose olika sorters klättrare sina behov. Känns som att jag flummat ut jäkligt hårt för att detta skulle kunna funka, men jag tänkte att det är bättre att slänga ut denna tanke än att inte slänga ut någon alls. Så kom gärna med kommentarer om mina tankar, och såga dem gärna om det är så. Annars tänker jag mig att man kan applicera bärbarhet genom att låta detta finnas som mobilapplikationer och liknande.
Kanske inte skrivit det, men jag tänkte mig alltså någon form av site på internet där man kan tipsa om klätterställen, lägga upp sina egna, betygsätta, snacka med folk m.m. samt att man kan göra det tillgängligt i mobilen så att man kan ta med sig information ut till klätterställena m.m. Lite varning på att sådana sidor redan finns, men kanske går att utveckla. Denna tanke är inte direkt genomtänkt, men det kanske är nått vi kan ta med oss från den och gå vidare med. Så kommentera den gärna!

/Martin

torsdag 9 april 2009

Intervju med Kajsa

Intervju med Kajsa Mehle, 26år (nybörjare inom klättring, men väldigt biten)

Kajsa börjar med att klargöra två viktiga delar inom klättring, vilka är dels att säkra varandra, samt dels allt runt omkring. Det roligaste är själva klättringen, det fysiska alltså. När man klättrar inomhus behöver man ju bara knyta en dubbelåtta, och då är säkringen inga problem. Men att klättra utomhus är enligt henne en helt annan känsla och utmaning.

Något hon påpekar som man kanske bör tänka på när man är ute är lite mer om vett och etikett. Visst finns allemansrätten, men det innebär också att man inte skräpar ner och förstör efter sig. Lämna berget som det var när du kom. Hon tror klättrare är bra på detta ändå, eftersom de är mån om naturen.

Hon berättar om en gång utanför Örebro när det blev problem med parkering. Det var för mycket klättrare på samma ställe så de "spärrade" i princip av vägen så att lokaltrafiken (traktor) inte kunde komma fram.

Hon pratar om klättringsleder och påpekar att det kan vara farligt att klättra uppför ett berg som inte har några sådana (finns det berg utan leder?). Sedan tar hon upp boulding, som är en helt annan teknik. Här är det mindre säkerhetsåtgärder, utan mer korta sessioner och mer sportaktig klättring.

Ett problem för Kajsa är att man aldrig kan klättra ensam. De flesta av hennes klätterkompisar bor inte i Stockholm vilket har medfört att hon inte tar sig iväg särskilt ofta. Det tycker hon är synd. Hon vill att vi ska lösa detta och skaffa en klätterkompis åt henne, eller så att hon kan klättra ensam. Man är liksom alltid beroende av en annan människa säger hon. Sedan påstår hon att man även är beroende av bil. Inte så lätt att ta sig kommunalt till ett klätterberg. Och hon har ingen egen bil. (Hennes klättring blir lidande då hon inte kan vara lika spontan som de andra vi pratat med)

Kajsa berättar om att Nya Zeeland var king! ”Du och berget är ett” ”Hela grejen är kul. Man åker ut en heldag, så himla kul, fika etc.” Det tar tid att säkra, som nybörjare. Man klättrar kanske 1h som nybörjare på en hel dag. Att klättra på ett nytt berg tar betydligt längre tid än att klättra där man redan varit förut. Det som tar tid är att veta var man ska säkra. ”Som ett recept att göra mål i varje match i bandy, finns ju inte” Information om var man ska fästa, hur långt rep etc. skulle underlätta, men samtidigt kanske tråkigt. ”Detta är också tjusningen med det hela”.


Detta var allt jag hade just nu, men kan prata mer med henne framöver!

Vi har iaf identifierat några behov tycker jag det känns som :D

Ses till veckan!

/Björn

onsdag 8 april 2009

Intervju med Mats!

Intervju med Mats Olofsson (klättrare och äventyrare sedan 15 år tillbaka)

Mats är en gammal räv inom klättring, då han klättrat i ca 15 år och hållit på med många andra äventyrssporter.
Mats vill slå hål på myten om att det krävs mycket planering, tid och fixande innan man ska ut och klättra. Han menar att när han var aktiv hade han alltid sin klätterväska färdigpackad och kunde bara ringa sin klätterkompis och sen drog de ut. Personligen tror jag att detta kan bero på att Mats är/var en riktig entusiast och kanske går det inte lika lätt och smidigt för medelklättrarna. I vilket fall menar han att utrustningen för att kunna klättra är väldigt lätt och smidig i jämförelse med tex. dykning. I samband med detta berättar han också att han och hans klätterkompis kunde vara rätt flexibla i jobbet och kunde ta en halvdag om det var fint väder, och då enkelt bara ringa varandra och bestämma att de drar ut och klättrar på eftermiddagen. De är (och måste kanske vara) spontana för att kunna ta vara på de goda klätterförhållanden som måste råda.
Han poängterar att klättring är relativt väderberoende, då det blir farligt och omöjligt att klättra om klipporna blir blöta, eller om det bara är för fuktigt i luften. ”Det är inte som badminton som man alltid går till sin hall och spelar.” Väderberoendet är den största nackdelen kring klättring tycker han.
När det gäller hur man hittar sig en klätterkompis menar han att de flesta börjar sin klättringskarriär genom en kurs i klättring. Han säger att man genom kursen hittar likasinnade som man, i och med att man blir duktigare, tar sig ut och kör med. Han berättar också att det är viktigt (iaf för honom) att kunna lita på sin klätterpartner, då det faktiskt är på liv och död. Han påpekar också vikten av att man verkligen ska gilla sin partner, eftersom man spenderar så mycket tid tillsammans: planering, resa dit, själva klättringen, väntan i regnet, resa hem m.m.
När det gäller att hitta till berg och leder hänvisar Mats till de traditionella guideböckerna och beskrivningar som finns på internet. Mats visar sig dock vara en fantast av att göra nyturer, dvs. sätta upp egna leder på nya ställen. Därför använder han sig inte av dessa guideböcker i så stor grad som man kanske annars gör. Han poängterar dock hur mycket lättare det blivit med hjälp av internet, då man nu mycket lättare kan sprida info om sina nya leder och se vad andra hittat och rekommenderar. Samtidigt ger han exempel på att man idag, med laptops och mobilt bredband, skulle kunna ta med datorn ut för att se beskrivningar och annat på plats. Samtidigt inser han att det kanske inte är någon bra idé då det finns stora risker att datorn kan gå sönder ute i ”fältet”, pga. stenras, smuts m.m.
Mats tycker de nya guideböckerna är ”rätt tråkiga” eftersom de är alldeles för opersonliga. Förr stod det mer roliga anekdoter om hur ledernas namn hade kommit till och annat roligt. Nu är de mest torra beskrivningar enligt Mats. Han efterfrågar också att de ska ge info om lederna, men inte berätta allt om hur man ska klara dem. För honom handlar klättringen om att lösa problem och tankeverksamhet, då vill han inte att guideböckerna ska förklara hur dessa problem ska lösas helt.
Vissa ser klättringen som bara träning, andra för det sociala, Mats står mitt emellan och söker utmaningar och spänning, samtidigt som han gillar det sociala umgänget. Han diskuterar kring riskerna med klättring (någon av hans kompisar hade tydligen omkommit i samband med klättring) samtidigt som det är riskerna och spänningen som driver honom och andra att vilja klättra.
Under klättringen kommunicerar klättrarna med varandra genom att skrika. Mats påpekar att det ibland blir svårt om det är stora berg och det tex. blåser. Han har dock ingen direkt lösning på problemet.
Han poängterar också att det är bra att det finns koordinater i guideböckerna så att man lätt kan skicka in dem i gps:en. Han kommer aldrig till slutsatsen själv att man kanske skulle kunna kombinera en gps och en guide tillsammans. Men när jag lite fint lägger fram förslaget tycker han det är en väldigt bra idé. Han vet inte om han alltid skulle använda det, men att ha en liten gps/guide i sin klättringsväska skulle inte vara helt fel. Samtidigt får man väl tänka på att jag la fram idén och att det var väldigt lätt för honom att gilla den.


Håll till godo! :)
/Martin

Fokusgrupp, anteckningar

Kanske inte blir så snyggt strukturerat nu men det här är vad jag antecknade.

Klättringen handlar för dem till 50% om själva klättringen och 50% just den sociala biten. Så klättring är sällan någonting man gör själv, förutom möjligtvis träning.
När man kommunicerar med varandra så kan de stöta på ett antal problem. Vanligtvis så används korta kommandon som man skriker till varandra. De använde sig inte av någon annan form av teknisk kommunikation. Problem som de beskrev från detta är exempelvis att väder, såsom vind etc. kunde göra det svårt att höra varandra. Andra saker som position, då någon är bakom ett hörn gör det svårare att skrika kommandon. Ett annat problem var då det fanns fler grupper på samma klätterställe, dvs. alla skriker till varandra kors och tvärs.

När de planerar en resa så använder sig av både Internet och vanliga förare.
De beskrev en bra förare som:
- Enkel
- Informativ
- Snabb

Problem med förare var att nya leder tillkommer med tiden, vilket gör föraren inaktuell. Saker som att det funnits stenras eller att någon koppling slitits ut är också uppdateringsproblem som inte föraren beskriver.


En annan sak som nämndes är att föraren ofta kan innehålla för mycket information. De gillade utmaningen och problemlösningen som följer med klättring, men ofta så finns lösningar i förarna som de inte vill veta. Problemet är att viss information behövs, men denna är inbakad i hela texter som måste läsas, vilket gör att man måste läsa allting även om man bara vill veta en liten del. (Lösning skulle exempelvis kunna vara en digital version där du väljer vilken typ av information du vill få, detaljerad, kort etc.)


De sa även att informationen som finns i vissa förare kan vara otydlig, kan vara ett problem som uppstår på grund av att det inte finns några fasta grundregler för hur man ska beskriva leder. Samma problem finns då det gäller graderingen av svårighet på olika leder. Det finns inga regler utan hela graderingen baseras på känsla (kan skapa förvirring).

Saker som bör tänkas på:

Klättring är en prestigesak enligt många, det ska vara svårt!

När det gäller klättrare så är de besatta av vikt på föremål, och vill helst inte ta med sig någonting nytt. På längre klättringar tar de däremot med sig mobilen.

De konsumerar inte information då de klättrar, utan tar upp papper de printat ut om en viss led etc. när de når rastplatser som finns på olika ställen på leder. De har olika behov beroende på klätterlängden. Som Mårten sa så kan han byta ut en pryl med en liter vatten = måste vara nödvändigt ifall han ska släpa med det.

Klättringen växer via Communitys. Nya leder läggs upp på Internet, man diskuterar svårighet på olika leder, tittar på videos på Youtube, lägger upp bästa tider etc.


De beskrev att vissa leder är tråkiga att klättra. (Kanske är en smaksak = likasinnade klättrare tipsar varandra om vilka leder som är roliga. Kan vara en funktion i något system på samma sätt som folk prenumererar på någon Youtube kanal.)


Det är vad jag har just nu men kommer fylla på den med mer när jag kommer på nåt =)

/Robert

söndag 5 april 2009

Fokusmöte imorgon

Nu är det sagt såhär efter att jag snackade med Mårten. Han skulle försöka tvinga dem att vara inomhus imorgon, samma tid 1730-1930. Han hade lite dåligt samvete att de redan ställt in två möten. Så det borde bli av denna tredje gången gillt =) Tyvärr kan jag inte själv vara med imorgon, då jag åker upp till Norrland ikväll redan. Det känns lite taskigt, men jag hoppas ni fixar det ändå. Blir förhoppningsvis flera möten framöver.

Lycka till gruppen! (han skulle ringa mig om de fick förhinder sa han, men han trodde inte det denna gången. Jag vidarebefordrar direkt isf.)

/Björn

torsdag 2 april 2009

Det går om vi vill!

Hej gruppen!

Mitt i krisen med inställt fokusgruppsmöte och allmän förvirring ser jag ändå ett ljus i tunneln!
Förhoppningsvis blir det tredje gången gillt med en fokusgrupp på måndag eller tisdag nästa vecka. Jag har dessutom genomfört min intervju över telefon idag, det var väldigt intressant och roligt. Faktiskt!

Jag pratade med Mats Olofsson, som är en erfaren klättrare och äventyrare, och han hade massa roliga berättelser och anekdoter som gav en bra bild av klättrare och klättring. Vet inte riktigt om det gav så mycket konkreta behov och liknande, men jag ska analysera hans svar (lägger upp ett dokument när jag gjrot det) och då kanske man kan få fram något mer konkret att jobba vidare med.

Jag vill rekommendera er andra att ta tag i att ringa era kontakter så fort som möjligt! Det är lätt att skjuta upp, men det är liksom bara ett telefonsamtal, och jag tror de flesta är som min kontaktperson som gärna snackar om sitt intresse (så länge de har tid just då).
Så ring ring ring!
Jag körde förresten inte alls mycket utifrån våra frågor, utan ställde mest en massa bifrågor när han berättade.

Förslag på påskplan:

- Alla utför sina intervjuer och skriver ner viktiga resultat, slutsatser, behov m.m. och postar här så alla kan ta del av dem.
- Vi genomför fokusgruppen och får ännu lite kött på benen. Köttet postar vi också på bloggen :)
- Vi samlas på något sätt, kanske via msn eller liknande, och diskuterar och lägger fram förslag på vilka behov och liknande vi vill gå vidare med.
- Inför nästa projektmöte lägger vi upp fördelning av vad som ska skrivas och sägas.

För att genomföra detta krävs lite ansträngning, men det är verkligen ingen omöjlighet!
Så låt oss kämpa nu även under lovet, så har vi en bra utgångspunkt när vi kommer tillbaka efter lovet.

/Martin

Inställt!

Vi har då fan inget flyt! Nu ringde Mårten och sade att de skulle klättra utomhus ikväll. Det blir alltså inget ikväll... Jag vet inte riktigt hur vi skall arbeta nu för att komma något vart. Känns lite jobbigt. Några tips? Ordna någon alternativ fokusgrupp?
Jag kan bara idag, inte imorrn och inte i helgen. Jag kan dock jobba eget med intervjuer och sådär.

/Björn

onsdag 1 april 2009

Fokusgrupp i morgon!

Hej alla!

Björn har idag pratat med Mårten och det blir fokusgrupp i morgon (torsdag)! :)
Vi ses vid Slussen kl. 17.30.

Hemläxa under lovet blir att kontakta sin kontaktperson och stämma träff för intervju, alternativt göra en telefonintervju. Vi pratar mer om detta i morgon.

Så tills i morgon tänkter vi ännu lite mer kring vad vi vill fråga och låta fokusgruppen diskutera, så ses vi i morgon vid Slussen.

/Martin

tisdag 31 mars 2009

Om att ringa de andra klättrarna!

Hej alla!
Funderat vidare kring det vi pratade om på mötet om att ringa de övriga kontakter vi har.
Tror det är bäst om vi ändå väntar med att ringa dessa tills i morgon när vi vet om Mårten och hans kompisar kan på torsdag eller ej samt vilken tid det i så fall blir.

En annan tanke är att vi ringer dessa i morgon i vilket fall, och om Mårten och hans kompisar kan på torsdag (eller redan i morgon) så hör vi med våra kontakter om de också kan komma. Om de inte kan komma, vilket kanske är troligast, så frågar vi dom om de kan tänka sig att ställa upp på en enskiljd intervju, antingen direkt på telefonen eller att man träffar dom på nått ställe som passar dem och kör en kort intervju med dem. Alternativt att man tar en telefonintervju vid ett senare tillfälle, om de är upptagna.
På detta sätt kan vi bredda oss lite och får "inputs" från lite flera håll. Intervjuerna kan bestå av samma material och frågor som vi tänkt ta upp vid fokusgruppen. Detta behöver inte ta så lång tid, vilket vi kan informera dem om för att få dem att gå med på en intervju.

Vi kan diskutera detta mer i morgon, men tänkte ändå dela ut en person till oss alla att kontakta i morgon.
Inser dock att vi inte har telefonnummer till alla, så de som får någon med bara mailadress kan ju kolla om man hittar telefonnummer till dem på eniro eller liknande. Annars är det bara att slänga iväg ett mail till dem!

Ger alla en kontaktperson, utom Björn som redan har en.
Som följer:
Martin - Mats Olofsson
Robert - Henrik Bolander
Magda - Emelie Johansson
Matte - Emma Callerström

Läs om er kontaktperson och dennes mail och tel. i dokumentet som Björn lagt upp i tidigare inlägg.

Ses i morgon!

/Martin

PS. Mailar dokumentet med frågor till alla när jag redigerat det lite.

måndag 30 mars 2009

Aj aj!

De hade fått förhinder angående klättring imorgon :( Blir kanske på torsdag, annars får vi helt enkelt vänta till ett senare tillfälle, eller försöka hitta några andra denna vecka... Ses imorrn iaf på lektionen!

Besök bokat!

Imorrn mellan ca 1730-1930 kommer Mårten och hans gäng klättra på klätterverket. Efter det så har vi ett möte med dom. Jag lovade att vi tar med lite fika. Det måste alltså inhandlas innan vi åker dit. Vi bör alltså vara på klätterverket senast kl 19 säger jag. Gärna tidigare, ifall dom är tidiga. Alltså, tänk på artefakter, frågor och allt möjligt inför imorrn!! Vi vill verkligen få ut nått av detta när vi väl åker dit. Blir säkert inte ett jättelångt möte, så bra effektiva frågor. Bäst vore om vi hade lite egna idéer att testa på dem, svårt kanske, men fundera gott folk =) Vi kör ett lunchmöte imorrn efter lektionen. Hoppas det funkar för alla!

Glöm heller inte att läsa opponentrapporten, vi ska ju opponera mellan 10-12 först.

Fullt ös nu, sen får vi ju lov =)

/Björn

Hemsida?

Hej alla!

Tänkte kolla vad vi ska ha med på hemsidan, så att vi kan börja skissa lite kring det?

- Kort sammanfattning av projektet
- Presentation av gruppen
- Arbetsplan/Designprocess
- Presentation av prototypen/artefakten
- Nyhetssida där det står kort info om hur våra framsteg sett ut. (Förra årets vinnare hade en)

Det är vad jag kommer på just nu men beroende på vad för artefakt vi bestämmer oss för så kan det läggas till saker. Några andra förslag på vad som kan behövas?

/Robert

söndag 29 mars 2009

...

Lite random grej men det här var fan sjukt, hittade på ett klätterforum. :D
http://www.liveleak.com/view?i=8b7b055a6c

Fokusmöte i veckan!

Lite info om Mårten Ellingsson och hans polare. Han sa att det gick bra att ta ett litet möte efter klättring i veckan, men dock inte Onsdag. Dom kunde nog imorrn(måndag) kväll, tisdag kväll och torsdag kväll. Jag kan helst inte på torsdag, men måste vi så måste vi. Jag skulle återkomma till honom imorgon. Jag sa att vi tar med lite fika och sådär till mötet. Vad säger gruppen? Svara snarast! skall vi åka imorgon eller tisdag? I sånna fall måste vi förbereda en massa frågor så att vi får ut något av det.

Glöm inte att skriva frågor i det föregående inlägget (jag skall även göra det).

/Björn

fredag 27 mars 2009

Frågor inför Fokusgrupp!

Lägg upp era frågor här så att inte alla skriver samma frågor.
Alla skriver minst 3 frågor var!
Skriv gärna upp ideér kring klättring och bärbarhet också!

Frågor om "förare" och hjälpmedel för att hitta klättringsställen:
- Vilka hjälpmedel finns och vilka hjälpmedel använder ni för att hitta klättringsställen?
- Är dessa hjälpmedel tillräckliga, eller på vilka sätt skulle de kunna kompletteras och göras bättre?
- Hur fungerar dessa hjälpmedel att ha med sig under klättringssessioner (på resan dit, under klättring m.m.? Finns några besvär kring att ha med sig denna utrustning?
Man kan här be dem beskriva hur en normal dag ser ut när man beger sig ut och klättrar. För att få svar på frågor som tex.
- Är det en familje/kompisgrupps-utflykt eller är man ute bara två personer?
- Vad gör man mer än att klättra när man är på klättertur?
- Klättrar man endast för klättringens skull eller vilka andra faktorer hör till? (Avkoppling från jobbet, skön stund med vänner m.m.)

Man kan säkert bygga på dessa frågor mycket.
Lägg upp kommentarer med era frågor, samt nya kommentarer om ni kommer på ännu fler frågor.

/Martin

onsdag 25 mars 2009

Klätterverket besök 1

Vi fick idag en del matnyttig info under besöket på klätterverket. Vi knöt lite kontakter och ställde frågor. Här är ett samlat dokument på de kontakter vi skaffade: K1kontakter.doc

På fredag kl 14 (prel.) har vi ett gruppmöte i Studio C. Kommentera om annan tid är bättre. Rapport 2 skall nämligen lämnas in på fredag. Kan man inte närvara får man skicka ett dokument till mig eller Martin med lite svar på de frågor som ställts inför kommande projektmöte (på tisdag). Skicka detta innan kl 14 på fredag isf.

Vi bör försöka ta kontakt åter med de kontakter vi knöt idag och helst ha ett fokusmöte eller liknande nån gång under nästa vecka, innan lovet börjar.

I övrigt vill jag be samtliga att kolla runt lite på gamla projekt (hemsidan) och fundera kring klättring och vilka möjliga artefakter vi kan tänkas ta fram. Blir lättare om vi har en massa ideer när vi väl skall på fokusmöte. DOKUMENTERA allt ni kommer på!

/Björn

tisdag 24 mars 2009

Klätterverket och handledarmöte

Vi hade som bekant handledarmöte idag där vi gick igenom saker att göra kommande veckan samt imorgon. Jag har mailat frågeställningarna på det som skall skrivas inför nästa möte.

Imorgon efter skolan kl17, åker vi till Klättervekerket för ett besök. Alla som är friska bör hänga med. Jag har skrivit ned några tankar och frågor inför imorgon som finns på den här länken: klätterverket.doc

Kan man inte vara med imorrn föreslår jag att man tänker igenom de frågor vi har och kanske skriver ned lite tankar inför kommande projektmöte. Även bra att reka efter fler källor och personer att kontakta för framtida övningar.

Sedan har det kommit lite instruktioner om hur vi får tillgång till en egen hemsida. Jag skickar denna info vidare till Mattias och Robert.

Nu jobbar vi på lite innan det blir lov,
/Björn

onsdag 18 mars 2009

Möte

Ska vi kanske ha ett litet möte innan handledartiden på tisdag.

tisdag 17 mars 2009

Research och länkar!

För att hålla nere antalet inlägg kan vi lägga in kommentarer kring detta inlägg, när vi hittar nyttiga länkar eller information kring klättring och annat.
Har hittils varit inne på en intressant hemsida/företag som gör och säljer en bok som heter "Stockholmsföraren" som är en bok med klätterleder, kartor m.m. Tänkte försöka låna denna bok i morgon, det ska finnas ett exemplar på Idrottshögskolan nämligen.
Personen som varit med och gjort boken heter Mikael Widerberg och driver företaget Plonk, som bla. gör klätterfilmer och andra saker inom klättring. Mikael verkar rätt insatt så jag funderar på att ringa honom i morgon och höra lite. Någon som har några vettiga frågor jag kan tänkas ställa?
Kanske har han några synpunkter på en bärbar digital form av boken m.m.
På hemsidan, http://www.plonk.se/stockholmsforaren.html finns lite info om boken och lite bilder och videoklipp som kan vara intressanta.

Annars har jag hittat några affärer som säljer klättergrejer, som kanske kan vara intressanta för framtiden, här kommer två av dom:
http://www.arcteryx.nu/
http://www.addnature.com/

Återkommer med mer info som kommentarer här, när jag/ni hittar mer!
/Martin

Besöka klätterverket

På fredagar har de allra minst besökare på Klätterverket. Bäst var det att komma Tisdag, Onsdag eller Torsdag efter kl 16. då de har flest besökare. Jag föreslår därmed att vi inte åker till Klätterverket på fredag. Jag har eventuellt tid att åka dit på torsdag kväll, men vad tycker ni andra? Vänta till nästa vecka? Vi bör nog iaf åka dit en kväll efter kl 16 som sagt. Kommentera och ge förslag =) /Björn

Handledarmöten

För mig funkar det Tisdagar efter lunch, onsdagar innan kl 12. Torsdagar vet jag inte säkert hur det ser ut eftersom det är laborationer i en kurs med olika grupper, så måste se vilken grupp jag är med i.

måndag 16 mars 2009

Projektmötestider med Fredrik!

Hej gruppen!
Dags för oss att börja blogga loss lite tycker jag.
Här kan väl alla kommentera vilka tider som passar för att träffa Fredrik.
För mig passar följande tider:
Ledig de flesta torsdagar och fredagar :) Alltid ledig efter lunch torsdag fredag.
Alla dagar efter lunch funkar också, förutom måndagar då det funkar först efter kl. 15.
Jag är med andra ord ganska flexibel då jag inte har allt för mycket schemalagt.
Vi har dock vissa labbtider, men de varierar rätt mycket så jag orkar inte skriva upp alla. De kan man kanske lyckas gå runt iaf sen. Dessa labbtider är för DGI09 som både Matte och Robert läser.

Kommentera gärna så fort som möjligt så vi kan boka en tid med Fredrik sen.

/Martin

måndag 9 mars 2009

Målgrupp

Jag har skrivit "klart" den där texten nu och skickar den till alla er på mailen. Ni får gärna komma med synpunkter efter att ni läst det. Min kompis som klättrar säger att hon bara är nybörjare och kan egentligen inte så mycket. Hon hade bara klättervänner i Örebro och England. Det var lite synd, men vi kan ju iaf använda oss av henne trots allt.

Info-Klättring

Kikat runt lite efter klättersidor och hittade en artikel från Metro (http://www.metro.se/se/article/2006/09/29/15/2727-23/index.xml). Den är dock publicerad i slutet av 2006, så jag vet inte hur aktuell den är. Varit inne på Klättercentret och Klätterverket och kikat lite också, de verkar ha kurser och träningar typ alla dagar i veckan, så kanske kan man kontakta dem och fråga lite om vi kan få komma och ordna fokusgrupp eller ha lite kontextuella intervjuer sen. Björn och Magdas kompisar kanske känner några som har lust att vara med också.

Hittade även två forum för klättrare: sweclimb.com och utsidan.se
Där finns massor av bilder, inlägg, frågor och annat som kan vara nyttigt för oss sen.

Får vara allt för mig just nu. Ses på måndag!

/Martin

onsdag 4 mars 2009

First post!

Bloggen är uppe, time to blogg like crazy people.