torsdag 16 april 2009

Tankar och idéer från kontextuella intervjuer vid klätterberget!

Hej alla!

Grymt kul att va ute och kolla in klättringen på riktigt så att säga.
Tänkte att vi kunde lägga upp och kommentera idéer och tankar vi fått efter klättringsbesöket.

3-D kartor som kan visa mer detaljer kring bergets utformning och vart leden faktiskt går. Under besöket stötte klättrarna på problem med att två leder gick nästan i varandra och de blev osäkra på vart de skulle klättra (så de inte kom in på fel led). Vet inte riktigt hur detta skulle vara genomförbart rent tekniskt, klättrarna själva skulle ju behöva ta bilder på lederna osv. Kanske kan bli svårt, men vi kan ju alltid klura ut nått.. Vi pratade från början om att dessa 3-D kartor kunde användas vid skidåkning då man skulle vilja se båda sidor på berget (kanske i mobilen), vilket idéen sedan kanske kan appliceras på klättring. Dock behöver man ju inte se bergets båda sidor vid klättring, men att kunna se ledens olika utformningar kan underlättas med en bättre kartbild.

Aktuell information efterfrågas. Kanske något i stil med att man kan få uppdateringar i mobilen om det ställe man ska till. Tex. att nya leder tillkommit, stenras som förstört en led, stora vattenmassor som gör det svårt att ta sig till stället, att markägaren förbjudit klättring osv.
Detta tror jag kan vara något! Kanske en mobilapplikation av nått slag, där man på nått sätt väljer det berg man ska till och då får den senaste informationen. Värt att fundera vidare på!

När det gäller väder är det så att vissa leder torkar väldigt fort, medans andra tar väldigt lång tid. Det är även så att vissa leder nästan aldrig blir blöta (dock kan det ofta vara för fuktigt) eftersom det lutar så mycket högt upp på leden att regnet aldrig når längre ner mot berget.

En annan sak jag uppmärksammade var att klättrarna ofta löser problemen som uppstår under klättringen tillsammans, dvs. om den ena personen får problem på ett ställe pratar de med varandra för att diskutera hur personen ska kunna ta sig vidare. Vet inte vad detta har för relevans, men tänkte på att detta inte togs upp under fokusgruppen. De pratar ibland rätt mycket med varandra under klättringen (eller snarare när de är vid en vilopunkt i leden).

De va de mesta av mina tankar. Fyll nu på med era tankar så borde vi kunna hitta nått som är relevant och genomförbart!
Så hoppas vi på en fokusgrupp på måndag också!?

/Martin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar