torsdag 16 april 2009

Mina anteckningar från kvällen

Förare är dyra (300-400kr) så de hade bara en att dela på ikväll. Detta var inget jättestort problem, men eftersom de klättrade på olika ställen fick vissa klara sig utan föraren, väl på plats alltså. man hörde frågor som "Vem har boken? Var är boken?". Nanna och Björn letade i föraren efter någon lättklättrad led. Mycket användbar för dem på plats för att verkligen veta och se vad de klarar av och vilken svårighetsgrad det är på de olika lederna. Ligger tydligen ganska mycket prestige i att klara olika grader. Går denna info att tillgodose på annat sätt?

Fotografi under klättring är något de gör ibland, och tycker är kul. Men det finns hinder, då kameror lätt går sönder och inte alltid är så roliga att släpa med sig. Fotande under själva klättringen är kul om man är några stycken som klättrar samtidigt och fotar varandra, säger Mårten. Men de kameror som finns idag är inte tillräckligt hållbara och mobila (bärbara, haha) tycker han. Utvecklingsbart område kanske? eller för simpelt? Kan ju tänka sig en speciell kamera som är otroligt bärbar uppför väggar :D

Räddningstjänst. Detta är något som Mårten, Gudmund och Geir höll på med. De är med i den Alpina Fjällräddningsgruppen, som totalt består av 7 personer, efter lite nedskärningar de senaste åren. Han tror att denna grupp skulle kunna användas mycket mer till olika ändamål. Han menar att brandmän ibland vinglar ut på krångliga uppdrag som de egentligen inte klarar av så bra. Här borde deras grupp utnyttjas mer. Idag har de inte alls många uppdrag per år, men senast ifjol fick de plocka fram en isklättrare som fastnat och frusit ihjäl i dalarna :S Värsta pådraget var det. De jobbar under jour just nu på något vis, fattade inte riktigt.

Information om barnvänlighet vid klätterställen var ibland bra menar Mårten. Det är ju en bra familjesyssla egentligen och kanske vore det ännu bättre om det fanns mer detaljerad information kring detta. Han reflekterade dock inte så mycket kring detta, utan det verkade som att det löser sig på nå vis ändå. Men om man ska utomlands å resa kan det säkert vara intressant tror jag. Eller nått.

Lite övrig blandad info:
Sedan nämdes det också att berget var ganska välklättrat med många vita märken. Friktionen var idag rätt bra. Under för varma sommardagar blir det lätt fuktigt och sämre friktion, svårare att klättra (kanske vore bra med info om hur berget står sig i fuktighet under varma dagar, var solen ligger på etc?)

For the record, hittade islänningarnas namn: Geir Söderin(22år), Nanna Söderin (20 år bara!) och Gudmund Söderin. Hehe, onödig info kanske =)

Kreativa tankar nu gruppen!
Och Magda, försök fixa ihop ett gäng till måndag eller tisdag!?
(Jag kom dock just på att jag kanske inte kan vara med på måndag, skall nog på fotbollsderby, Djurgården - Hammarby)
/Björn

1 kommentar:

  1. Pratade precis med Markus angående workshop. Han föredrog Tisdag! Kunde ej Måndag. Han har bokat in tisdag för detta nu. Onsdag kanske också funkar, innan Onsdagsölen isf sa han, haha. Går Tisdag för din pojkvän å hans kompis magda??

    SvaraRadera