onsdag 22 april 2009

Tankar efter PrototypWorkshop!

Under prototypworkshopen/fokusgruppen kom många intressanta saker upp.
Överlag kan man säga att många idéer som tidigare kommit upp, även kom upp under denna workshop (som nu var med andra användare). På så sätt kan man säga att de idéer som kommit upp verkar vara de generella sakar som många inom målgruppen kan tänkas vilja ha och behöva.

De två huvuddragen som diskuterades och "prototypades" var en sajt och, förenklat sett, en digital variant av förare.

Sajt/tjänst på internet:
Denna sajt skulle innehålla "3D-kartor" med tydligare indikeringar och färgkodning över leder och dess olika utformningar. Den skulle även innehålla ett forum eller liknande där man kunde tipsa och diskutera om olika leder och andra klättersaker. Man skulle även kunna betygsätta olika leder. En del av hemsidan skulle också innehålla en form av matchmaking för klättrare som inte söker någon att klättra med.

Pryl/applikation i mobilen:
Denna form av lösning har vi fått mest gehör för. Det finns ett stort intresse för att slippa släpa med sig och slippa köpa nya förare till varje område. Istället har många användare visat intresse för en digital variant, som bör förbättras på vissa punkter.
En central fråga är om denna ska appliceras i en ny sak eller om den ska appliceras i mobiltelefoner, i så fall i de nya Smartphones så som iPhone?

Mobil:
Födelar: Alltid med sig. Ingen ny pryl. Ekonomiskt då man bara behöver en app.
Nackdelar: Ömtålig och rädd om den. Liten skärm om man inte har Smartphone.

Pryl:
Fördelar: Stöttålig. Specifkt anpassad för klättrare.
Nackdelar: Dyr? Ny pryl att släpa med sig.

Vilket beslut vi än tar har vi kommit fram till några viktiga funktioner som denna lösning bör ha:

Huvuduppgift: Visa mer detaljerade kartor på berg och leder samt vart de ligger och hur man tar sig dit.
Det ska vara lätt att söka på en ort eller del av stad man vill klättra i och även ha möjlighet att söka på svårighetsgrad på leder m.m.
Kartorna på bergen och lederna ska vara uppbyggda av fotografier och vara möjliga att zooma i för att få en mer dataljerad bild av varje led (om man så vill). Färgindikeringar ska göra det tydligare att de vart leder går och tydligare visa lutningar, sprickor m.m. som kan hjälpa inför valet av att lösa problem.
När man tittar på en beskrivning och bild av en led eller ett berg kan det vara möjligt att välja om man vill se andras tips om hur man ska forcera och klara av leden (om man så vill). Det kan även vara möjligt att kommentera en led, tex. att den nu är lite mossig eller att man klarade den på 3 min blankt. Det kan även finnas möjlighet att betygsätta leden.
En viktig funktion är att man ska kunna uppdatera info om leder och berg, som sedan kan visas direkt då man söker på ett berg eller led. Så att man direkt ska kunna veta att dessa leder inte längre går att klättra på eftersom det skett ett stenras eller att markägaren förbjudit klättring på hans mark.

Idéen är också att applikationen/prylen kan vara en förlängning till webbplatsen, där man kan se det som att applikationen/prylen blir en slags bärbarhetslösning till den annars fasta webben. Det är kanske jobigt att göra längre kommentarer på plats på berget, eftersom man då vill fokusera mest på klättring, men att man när man kommer hem kan gå in på hemsidan och diskutera vidare kring varför man inte längre får klättra vid Sjumilaberget osv.

Detta var allt jag kunde komma på just nu.
Om jag missat nåt så lägg bara till en kommentar!

/Martin







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar