onsdag 8 april 2009

Fokusgrupp, anteckningar

Kanske inte blir så snyggt strukturerat nu men det här är vad jag antecknade.

Klättringen handlar för dem till 50% om själva klättringen och 50% just den sociala biten. Så klättring är sällan någonting man gör själv, förutom möjligtvis träning.
När man kommunicerar med varandra så kan de stöta på ett antal problem. Vanligtvis så används korta kommandon som man skriker till varandra. De använde sig inte av någon annan form av teknisk kommunikation. Problem som de beskrev från detta är exempelvis att väder, såsom vind etc. kunde göra det svårt att höra varandra. Andra saker som position, då någon är bakom ett hörn gör det svårare att skrika kommandon. Ett annat problem var då det fanns fler grupper på samma klätterställe, dvs. alla skriker till varandra kors och tvärs.

När de planerar en resa så använder sig av både Internet och vanliga förare.
De beskrev en bra förare som:
- Enkel
- Informativ
- Snabb

Problem med förare var att nya leder tillkommer med tiden, vilket gör föraren inaktuell. Saker som att det funnits stenras eller att någon koppling slitits ut är också uppdateringsproblem som inte föraren beskriver.


En annan sak som nämndes är att föraren ofta kan innehålla för mycket information. De gillade utmaningen och problemlösningen som följer med klättring, men ofta så finns lösningar i förarna som de inte vill veta. Problemet är att viss information behövs, men denna är inbakad i hela texter som måste läsas, vilket gör att man måste läsa allting även om man bara vill veta en liten del. (Lösning skulle exempelvis kunna vara en digital version där du väljer vilken typ av information du vill få, detaljerad, kort etc.)


De sa även att informationen som finns i vissa förare kan vara otydlig, kan vara ett problem som uppstår på grund av att det inte finns några fasta grundregler för hur man ska beskriva leder. Samma problem finns då det gäller graderingen av svårighet på olika leder. Det finns inga regler utan hela graderingen baseras på känsla (kan skapa förvirring).

Saker som bör tänkas på:

Klättring är en prestigesak enligt många, det ska vara svårt!

När det gäller klättrare så är de besatta av vikt på föremål, och vill helst inte ta med sig någonting nytt. På längre klättringar tar de däremot med sig mobilen.

De konsumerar inte information då de klättrar, utan tar upp papper de printat ut om en viss led etc. när de når rastplatser som finns på olika ställen på leder. De har olika behov beroende på klätterlängden. Som Mårten sa så kan han byta ut en pryl med en liter vatten = måste vara nödvändigt ifall han ska släpa med det.

Klättringen växer via Communitys. Nya leder läggs upp på Internet, man diskuterar svårighet på olika leder, tittar på videos på Youtube, lägger upp bästa tider etc.


De beskrev att vissa leder är tråkiga att klättra. (Kanske är en smaksak = likasinnade klättrare tipsar varandra om vilka leder som är roliga. Kan vara en funktion i något system på samma sätt som folk prenumererar på någon Youtube kanal.)


Det är vad jag har just nu men kommer fylla på den med mer när jag kommer på nåt =)

/Robert

2 kommentarer:

  1. Bra anteckningar, en hel del nya saker vi inte tänkt på. Jag undrar bara om någon kan svara på detta: vilka va med på mötet? hur länge höll ni på? vem var moderator? snackade ni om något kommande möten? Bra jobbat gruppen, ledsen att jag inte kunde vara med. =(

    Nästa inlämning är deadline kl09.00 på Tisdag. Sedan är själva redovisningen kl10.00. Jag föreslår att vi har ett möte 08.30 på tisdag. Eller är det för tidigt? Då kan vi skriva klart rapportsidan och sedan diskutera och planera inför redovisningen kl10 tänkte jag.

    Svara era åsikter, Tack!
    Björn

    SvaraRadera
  2. På mötet var alla andra i gruppen med, samt mårten och 3 av hans kompisar.
    Jag var moderator, men alla ställde lite frågor.
    Vi höll på 1h, då det började bli mycket snacka om karbiner och sånt.
    Planen är att alla ska genomföra sina intervjuer och lägga upp här på forumet, jag ska lägga upp mitt ikväll då jag inte har tillgång just nu, sen lär vi försöka hålla diskussionen igång har på forumet om vad vi kan tänkas hitta för behov och artefakt/idé... Jag hoppas verkligen att alla är delaktiga i denna diskussion! För vi ligger lite efter och lär köra hårt nu.

    8.30 låter bra! Det tycker jag vi kör på, vi har ju ingen annan tid att ses på heller så..

    Så kom igen nu gruppen så kör vi. Fram med era bästa idéer!

    /Martin

    SvaraRadera